Tort bezowy w kremem Russel
Takiego tortu nie powstydziła by Magda Gessler w swojej cukierni. Spójrzcie tylko jak wygląda. A smak po prostu klasyka. Trzeba przyznać, że udał się i pod względem smaku i wyglądu. A wykonanie wbrew pozorom nie było takie trudne.
Składniki:
Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
krem:
kostka miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru
kieliszek wódki
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
łyżka cukru waniliowego
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę . Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia.
Jaja umieścić w misce w kąpieli wodnej, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, bardzo jasna i zwiększy swoją objętość około 3-krotnie. Zdjąć miskę i odstawiamy do ostygnięcia. Masło utrzeć, aż nabierze białego koloru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i miksować razem z masłem oraz cukrem waniliowym, dodawać stopniowo masę jajeczną, na końcu powoli wódkę. Bezowe blaty przekładać czekoladową masą i wstawić tort do lodówki, by nieco stwardniał.
Komentarze
Prześlij komentarz