Ciasto z brzoskwiniami i masą makową
To jest ciasto z cyklu co nam zostało po świętach. Stoi w szafce puszka brzoskwiń i puszka masy makowej i co z tym zrobić?? Jak to co pyszne ciasto. Jeszcze kilka składników, które każdy zapewne ma w domu i ciasto gotowe.
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
połówki brzoskwiń w lekkim syropie
1 puszka masy makowej
cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu).
Do misy przełożyć masło, wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksować. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.
Ciasto nakładać łyżką w kilka miejsc do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24). Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładać masę makową. Resztę masy dowolnie układać na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskać pokrojone brzoskwinie.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 45 -55 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz