Paszteciki z fasolką szparagową
Czasami coś się chce smacznego zjeść chrupiącego, tak lubimy jak nam coś w buzi chrupie. Spieszymy z pomocą, jak macie ciasto francuskie, kilka plasterków szynki, kawałek sera żółtego to jest już dobrze, a jak w zamrażarce woreczek fasolki szparagowej mrożonej to już jest bosko. Z takiego połączenia da się wyczarować pyszną przekąskę, sprawdźcie sami.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
12 małych plasterków wędliny
12 słupków z sera żółtego
około 0,5 kg fasoli szparagowe zielonej
jajko do posmarowania
przyprawa do grilla do posypania
Fasolkę opłukać, osuszyć, przyciąć końcówki (jeżeli jest mrożona od razu gotować) i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 12 części. Na każdym wyciętym prostokącie na środku ułożyć słupek sera, plasterek wędliny oraz po 3-4 fasolki. Ciasto francuskie naciąć pod skosem na prawej i lewej stronie ułożonych składników. Zaplatać warkocz ku górze. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać przyprawą do grilla. Piec w 200⁰C około 15 minut, podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz