Bezowe ciasteczka kokosowe
Ciasteczka szybkie, smaczne i przyjemne. Bardzo duża zawartość czekolady z dużą ilością kakao powoduje, że są intensywne w smaku i zapachu. Ciasteczka specjalnie dla amatorów czekolady, do kawy czy herbaty oraz do zjedzenia.
Składniki:
300 g czekolady deserowej (minimum 60% kakao)
1 łyżka cukru
2 białka
1,5 szklanki wiórek kokosowych
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
200 g czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów, pianka zaczyna robić się sztywna zwiększyć obroty na średnie i nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, ciągle ubijając. Gotowa piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
Przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę wlać do ubitych białek, dodać aromat, wiórki i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę przełożyć łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego do 160 ° C piekarnika i piec 20 minut. Pozostałe 100 g czekolady rozpuścić w kąpieli podobnie, jak poprzednią, a następnie dekorować nią upieczone, wystudzone ciastka.
Komentarze
Prześlij komentarz