Kotleciki ziemniaczane faszerowane pieczarkami Kamilii
Kamila przyniosła przepis prosty, ale bardzo smaczny, łatwy w wykonaniu no i oczywiście smaczny. W ciasto ziemniaczane zawijamy farsz pieczarkowy, sklejamy, panierujemy i smażymy na złoty kolor. Kamila wie co dobre, bo w prostocie siła.
Składniki:
Kotlety:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
szklanka mąki (+ mąka do podsypania)
sól
gałka muszkatołowa
Farsz:
30 dag pieczarek
spora cebula
łyżka oleju rzepakowego
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do panierki
olej rzepakowy do smażenia
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić szczyptą soli oraz gałki, zagnieść cisto. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, razem podsmażać aż płyn odparuje, przestudzić. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto ziemniaczane podzielić na 8 dużych lub 12 małych części, lekko spłaszczyć, nadziewać farszem i formować kotleciki. Panierować je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz