Rolada waflowa z bananem
Rolady bywają biszkoptowe, karpatkowe czy drożdżowe a dziś będzie waflowa. Szczególnie posmakuje tym, którzy wola mniej słodkie ciastka z owocowym posmakiem. Nasza rolada jest lekko różowa dzięki dodatkowi galaretki wiśniowej, ale równie dobrze może być zielona czy żółta to już zależny od Was.
Składniki:
2 kwadratowe wafle tortowe
opakowanie (140 g) podłużnych biszkoptów
opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
4 banany (możliwie proste)
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
sok z cytryny
W rondlu zagotować pół szklanki wody i roztopić w niej masło i cukier. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku. Biszkopty pokruszyć.
Do rozpuszczonego masła wlać galaretkę (nie studzić) i pokruszone biszkopty. Wymieszać. Rozłożyć wafle na folii aluminiowej, posmarować gorącą masą. Poczekać, aż wafle zmiękną. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na brzegu posmarowanego masą wafla i zrolować. Owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Pokroić ostrym nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz