Fit zupa z buraczków
Na dzisiejszych zajęciach omawialiśmy przepisy z kuchni dietetycznej, tej lżejszej i zdrowszej. Postanowiliśmy przygotować zupę z buraczków w wersji lekkostrawnej i nieco odchudzonej niż tradycyjny barszcz. Nasza propozycja jest pełna warzyw ale i pełna smaku, bez sztucznych dodatków i nadmiaru przypraw.
Składniki:
400 g buraków
400 g fileta z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
100 g selera
200 g pora
100 g fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
5 łyżek octu winnego
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera również obrać i pokroić w talarki lub słupki. Pora również pokroić. Włożyć do garnka umyte filety z kurczaka i warzywa razem z fasolką, dolać 3 litry zimnej wody, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i gotować przez 30 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i octem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz