Surówka pani Eli
Surówka na już, lub za jakiś czas, jak wolicie. Pyszna jest po kilku godzinach, a po kilku dniach również wyśmienita. Prosty sposób na zagospodarowanie kapusty, której mamy nadprogram lub lubimy robić zapasy. U nas "poszła" część od razu, a część zostawiliśmy sobie na później, ale to później nie takie odległe...
Składniki:
1 średnia kapusta
2-3 marchewki
2 papryki
Zalewa:
1,5 szkl wody
1/2 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 płaskie łyżki soli
Kapustę drobno poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Składniki zalewy podgrzać ale nie gotować, warzywa zalać letnią zalewą. Jak wystygnął to można zjadać lub wkładać je do słoików czy pojemników na sztywno i zalać resztą zalewy. Trzymać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz