Kurczak w panierce kokosowej
Kotlety z kurczaka w innej, nieco zaskakującej odsłonie? Proszę bardzo, my lubimy takie zaskakujące połączenia. Żeby pobudzić kupki smakowe polecamy ten przepis, bo mięso smakuje z kokosem dobrze, ale całość wyostrza smak cytryny i to jest idealne połączenie. Do tego proponujemy ryż na sypko i marchewki glazurowane, ale o nich to innego dnia napiszemy...
Składniki:
0,7 kg filetu z kurczaka
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mleka
50 g mąki
100g wiórków kokosowych
Kurczaka umyć wyporcjować na niewielkie kotleciki, polać sokiem z cytryny wymieszanym z solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Jaja rozmącić z mlekiem, dodać soli i pieprzu. Mięso odsączyć i panierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych, układać na papierze do pieczenia i zapiekać w piekarniku w 220 stopniach przez 10 minut, odwrócić i ponownie 10 z minut z drugiej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz