Pieczony jogurt
Ten deser ma długą historię. Przepis na niego można powiedzieć, że już się zestarzał, ale się w końcu doczekał. Przygotowaliśmy wszystko jak trzeba, włożyliśmy do pieca i jakież było nasze zdziwienie, jak masa zaczęła wręcz wychodzić z kokilek. Drugim szokiem było dla nas, to że po wyjęciu wszystko opadło. Jednak stres wynagrodził nam smak naszego deseru – lekko słodki, lekko kwaśny serniczek plus owoce. Hm opłacało się.
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
1 białko
1 łyżka cukru trzcinowego
ziarenka z ¼ laski wanilii
Białko ubić na pianę, dodać jogurt, cukier i wanilię. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Przelać do kokilek. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu udekorować dowolnym dżemem lub ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz