Biszkopciki

Biszkopciki są w prawie każdym sklepie spożywczym, kojarzą się z dzieciństwem jako dodatek do kisielu lub osłoda w chorobie. Oprócz tego jest to składnik ciast i deserów. No ale kto powiedział, że mamy je kupować, Kulinarni robią je sami. Mogą mieć dowolny wymyślony przez was kształt, a najlepiej smakują świeże. 



Składniki:


60 g mąki tortowej ,przesianej
20 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru
2 jajka


Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka również ubić i połączyć z białkami. Mieszamy łyżką. Wsypać wymieszane mąki i dokładnie, delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem lub matą silikonową i kłaść ciasto łyżeczką lub wyciskać z rękawa w odstępach 2-3 cm. Piec w temp. 170 stopni około 12-15 min, sprawdzić czy są upieczone.










Komentarze

Popularne posty