Ciasteczka z lawendą
Lawendowe ciasteczka z przepisu Pani Eli Wójcik podbiły nasze kubki smakowe. Smak lawendy jest tak lekko wyczuwalny, że nie jest namolny, przytłaczający czy "szafowy", ale rześki i ciepły. Lawendy już nie tylko będziemy używać do aromaterapii, ale równie w próbach kulinarnych :)
Składniki:
140 g zimnego masła
1 łyżka suszonej lawendy
65 g cukru
1 łyżka skórki z cytryny
240 g maki pszennej
3 żółtka
1 filiżanka cukru pudru
Cukier wymieszać z lawendą. Masło utrzeć mikserem ze skórką pomarańczową i cukrem z lawendą na puszysta masę. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz