Rolado-szarlotka
Taka nasza szybka wariacja w tematyce jabłkowo-jesiennej. Cynamon, prażone jabłka i skórka z pomarańczy powodują, że do tego zawijańca nic dodać nic ująć nie trzeba. Wprost idealne ciacho, na szybko, do kawki czy herbatki popołudniowej. My takie bardzo lubimy i dlatego je często robimy. I nawet nie czujemy jak rymujemy niekiedy :)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
2 szkl wody
cukier puder do posypania
Farsz:
750 g jabłek
40 g cukru
1/8 l bułki tartej
cukier puder
80 g masła
Skórka pomarańczowa
½ łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w drobna kostkę, ułożyć na blaszce posypać bułka tartą. Polać masłem i delikatnie podpiec w piekarniku. Do przestygniętych jabłek dodać przyprawy i wymieszać.
Przesiać mąkę na stolnicę. Wodę podgrzać tak, aby była dobrze ciepła dodać do niej jajko i energicznie roztrzepać, następnie zrobić mały otwór w mace w który należy wlewać wodę z jajkiem. Energicznie zagniatać tak aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody. Zagniecione ciasto pozostawić na godzinę do fermentowania. Następnie przygotować ciasto do wyciągania. Na stolnicy położyć kawałek płótna, oprószyć je dobrze mąką. Pod płótno podłożyć talerz. Na to położyć połowę ciasta i delikatnie dłońmi posypanymi mąką wyciągać ciasto na kształt koła. Jak mamy wyciągnięte cisto wykładamy na nie farsz jabłkowy, zwijamy rulon i układamy na blaszce, wyłożonej papierem. Przed pieczeniem smarując jajkiem. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz