Placuszki batatowo-ziemniaczane
Ci co nas znają i do nas zaglądają wiedzą, że lubimy eksperymentować nawet z dość prostymi potrawami. Tym razem część ziemniaczanego puree zastąpiliśmy puree z batata. Otrzymaliśmy placuszki o innym smaku. No a barwa sami popatrzcie, rozweseli niejedną twarz w pochmurny dzień.
Składniki:
200 g ziemniaczanego puree
200 g puree z batatów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
1 pęczek szczypiorku
1 papryczka chili
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia
Puree przełożyć do dużej miski. Cebule i szczypiorek oraz papryczkę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wraz z mąką dodać do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z gotowej masy formować placuszki i delikatnie oprószać je mąką. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz