Placuszki batatowo-ziemniaczane



Ci co nas znają i do nas zaglądają wiedzą, że lubimy eksperymentować nawet z dość prostymi potrawami. Tym razem część ziemniaczanego puree zastąpiliśmy puree z batata. Otrzymaliśmy placuszki o innym smaku. No a barwa sami popatrzcie, rozweseli niejedną twarz w pochmurny dzień. 


Składniki:


200 g ziemniaczanego puree 
200 g puree z batatów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
1 pęczek szczypiorku 
1 papryczka chili
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia 


Puree przełożyć do dużej miski. Cebule i szczypiorek  oraz papryczkę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wraz z mąką dodać do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z gotowej masy formować placuszki i delikatnie oprószać je mąką. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony. 











Komentarze

Popularne posty