Dyniowe ciastka z dziurką
Dynia to nie tylko halloween czy zupa dyniowa, mogą być gołąbki z dynią czy tak jak dzisiaj ciasteczka dyniowe. Staramy się upowszechnić to warzywo gdyż sporo jest go w naszym regionie. Dynia jest bogata w beta karoten i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki puree z dyni
1 jajko
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać, odstawić. W drugiej dużej misce wymieszać cukier z jajkiem i puree z dyni, dodać miękkie masło i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać do chwili dokładnego połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać średniej wielkości kółka ok. 5 – cm średnicy. Pozostawiać niewielkie odstępy między ciastkami. Piec ok. 10 – 13 min (w zależności od wielkości i grubości oponek) w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce kuchennej. Przechowywać zupełnie wystudzone w szczelnym pojemniku.
jakie urocze! :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń