Zbyszkowe pizzerinki z mozzarelą


Byliśmy głodni i nasz kolega Zbyszek zaproponował nam małe przekąski w formie pizzerinek z pomidorami i mozarellą. Ciasto wyszło mu takie smaczne, że wszyscy sobie wyrywali te dobroci. Już nikt głodny nie chodził. A przepis na ciasto z powodzeniem można wykorzystać i do dużej pizzy. 


Składniki:

3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
papryka
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
1 szklanka ciepłej wody
5 dag drożdży świeżych
3 łyżki oleju 
szczypta cukru

Sos pomidorowy:
Słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy 
2 łyżki wody
szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Dodatki:
mozarella
pomidorki koktajlowe
oregano

Wymieszać ze sobą suche składniki. Drożdże wkruszyć do kubka, połączyć z ciepłą wodą, olejem i szczyptą cukru. Płyn wlać do mąki, wymieszać. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego też najlepiej wyrabiać je robotem kuchennym z końcówką „haki. Ciasto uformować w kulkę, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić je na 8 podobnych kulek. Tym sposobem uformować na blaszkach, wyłożonych papierem, 8 okrągłych płaskich spodów. 
Na plackach rozsmarować sos, położyć wszystkie dodatki, posypać oregano. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pizzerinki piec ok. 10 min, kiedy ser wyraźnie się roztopi i się zarumienią.













Komentarze

Popularne posty