Serca drobiowe w sosie
Dania z serc drobiowych mogą być naprawdę smaczne i mają swoich zapamiętałych entuzjastów, są jednak raczej mało popularne, a już zwłaszcza osoby młode niechętnie je próbują. Powodów by to zrobić jest sporo, oprócz sporej zawartości białka serca dostarczają także potężnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Koszt zakupu tego surowca jest niski, więc może warto?
Składniki:
400 g serc drobiowych
½ marchewki
½ pietruszki
2 cebule
1 ząbek czosnku
ok. 1,5 l bulionu drobiowego
oliwa z oliwek
listek laurowy
2 goździki
pieprz
sól
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Serca drobiowe oczyścić z tłuszczu i żyłek. Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Marchew i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki i dodać do warzyw. Na dość dużym ogniu przesmażać warzywa, aż zaczną ładnie pachnieć i robić się brązowe. Zalać je bulionem, dodać listek laurowy, goździki i gotować do miękkości. Serduszka wrzucić do gorącego sosu i gotować ok. 15 minut razem. Serduszka doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką zrobioną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła. Podawać z ulubionymi kluseczkami np. śląskimi.
Przepadam za takim jedzonkiem, sama nie robie, ale w moim domu bardzo często bywa. A ja zajadam się jakbym nie jadła od 2 tygodni ;-)
OdpowiedzUsuń