Kapusta faszerowana


W naszych zbiorach mamy już faszerowanego kalafiora , a tym razem zaszaleliśmy z faszerowaną kapustą. A czym faszerowaliśmy? A mięsem mielonym z dodatkami, czyli tym co najlepiej do tego się nadaje. Naszym zdaniem jest to ciekawa propozycja na niebanalny obiad, bo tradycyjny mielony czy gołąbki można zastąpić tym daniem. 


Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
500 g mielonej wieprzowiny
100 g parzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
około 3 szklanek bulionu
sól pieprz

Sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty
1/2 serka naturalnego 
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i przełożyć w całości do garnka z lekko osolonym wrzątkiem (głąbem do dołu). Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i wyciąć głąb.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty, owinąć ciasno gazą i związać.
Do garnka wlać bulion i włożyć owiniętą kapustę (związaniem do dołu). Gotować pod przykryciem, na malutkim ogniu 1 godzinę. .  Zdjąć gazę, pokroić na porcje i polać sosem.Można również ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec, oczywiście wtedy bez gazy.
Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Wlać passatę pomidorową, wywar z gotowania kapusty i koncentrat pomidorowy. Gotować około 3-4 minut, dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.













Komentarze

Popularne posty