Drożdżówki z truskawkami
Kochamy truskawki i kochamy drożdżówki :). Cóż więc należy zrobić? Oczywiście drożdżówki z truskawkami i z kruszonką. Już w całym domu pięknie pachnie i wszyscy nagle zrobili się głodni. I w zasadzie można zaczynać od początku...
Składniki:
750 g mąki pszennej
350 ml mleka
120 g masła (rozpuszczonego)
40 g świeżych drożdży
4 żółtka
150 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
cukier waniliowy
ok. 200-300 g truskawek
odrobina mleka
Ok. 150 ml mleka lekko podgrzać, przelać do miski, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wymieszać je z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki pokroić na połówki. Z ciasta formować krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki układać truskawki. Kruszonka: mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiać do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodać odrobinę masła, gdy za mokre - cukru.
Każdą drożdżówkę z truskawkami posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, do zrumienienia.
wspaniałe!! też wczoraj podobne piekłam
OdpowiedzUsuńWykorzystujemy truskawki póki jeszcze są, a przez susze długo nie będą przynajmniej u nas. Pozdrawiamy
Usuń