Torcik makowy bez pieczenia
Mak i wypieki z makiem kojarzą się ze świętami Bożego narodzenia i okresem zimowym. jednak nasz torcik makowy taki nie jest. Delikatny i leciutki doskonale sprawdzi się jako letni deser, lub torcik urodzinowy letniego jubilata, albo tak jak dzisiaj - Dzień Dziecka!! Dla wszystkich Dzieci tych małych i tych większych - słodkiego życia od Kulinarnych!!
Składniki:
Spód:
120 g herbatników
3 łyżki stopionego masła
2 łyżki mleka
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
150 g gotowej masy makowej
łyżka mielonych migdałów
500 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
1/2 szklanki kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Herbatniki zmiksować. Połączyć z roztopionym masłem i mlekiem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Schłodzić. Serek zmiksować z masą makową i migdałami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Wlać do śmietany i krótko zmiksować. Całość połączyć z masą makową. Masę wylać na spód z herbatników. Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Kremówkę ubić. Osobno zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Miksując, dodawać po łyżce kremówkę. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić nim tort.
Komentarze
Prześlij komentarz