Malinowa chmurka
Słyszeliśmy o tym cieście w naszym światku kulinarnym od dawna, ale nie było okazji aby go zrobić. Przez przypadek natrafiliśmy na blog swojskiejedzonko.blogspot.com i z niego właśnie zaczerpnęliśmy przepis. Nie bylibyśmy Kulinarnymi gdyby nie dokonali pewnych modyfikacji, i tak do galaretki z mrożonych malin dodaliśmy jeszcze mrożonych jagód z roztoczańskiego lasu, a do kremu około pół szklanki mleka w proszku, aby utrwalić tenże krem. No to tyle naszych grzeszków... A ciasto jest nie do opisania... cudowne, boskie, smaczne, konkretne. Mega polecamy!!
Składniki:
Składniki na ciasto:
100 gram masła
150 gram mąki pszennej
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na galaretkę:
600 g malin (mogą być świeże lub mrożone) ewentualnie + jagody
3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
3,5 szklanki gorącej wody
Na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru
1 laski wanilii
ewentualnie + pół szklanki mleka w proszku
Na bezę:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów
Składniki na
kruche ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę i
schładzamy w lodówce przez ok 30 min,po tym czasie rozwałkowujemy na
blaszce 23x33 cm wyłożonej papierem i jeszcze schładzamy przez kolejne
30 min.Po tym czasie nakłuwamy i pieczemy przez ok 15 min w 190
stopniach. Ciasto studzimy. Przygotowujemy bezę - białka
umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do
otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce,
aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam
koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze . Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3
malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody.
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego
zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto,
wyrównać, schłodzić w lodówce. Śmietanę
umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek)
,jak zacznie gęstnieć dosypujemy cukier i dodajemy mascarpone.Uważajcie
,żeby nie ubijać za długo ,żeby się nie zważyła. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjąć z
lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz