Knedle z truskawkami
Jak są truskawki, a w tym roku dość szybko, to nie może zabraknąć knedli z truskawkami. Lubią je zarówno duzi jak i mali. A dodatki w postaci masełka, śmietany czy jogurtu naturalnego można dobrać do osobistych upodobań. Słońce i lato na talerzu.
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg truskawek
mąka pszenna
1 jajko
5 dag masła do polania
cukier i sól
Ziemniaki ugotować, wystudzić, następnie przepuścić przez praskę. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, odebrać 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać mąkę pszenną, wbić jajko, wsypać 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Truskawki umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i kroić na kawałki, spłaszczać i kształtować małe placuszki. Na środek każdego placuszka kłaść truskawkę (można jeszcze dodać troszkę cukru) i zlepiać dokładnie brzegi formując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową, po wyciągnięciu polać masłem lub śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz