Makaronowa sałatka ze szparagmi
To danie może być zarówno sałatką, jeśli podajemy na zimno, jak i daniem głównym, jeśli podamy je na ciepło. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, zresztą spójrzcie na zdjęcie, na sam widok ślinka cieknie. Zatem do dzieła bo sezon szparagowy nie trwa wiecznie.
Składniki:
1/2 opakowania dowolnego makaronu
2 pomidory
sok z cytryny
pęczek zielonych szparagów
pęczek dymki ze szczypiorem
10 dag wędliny dojrzewającej
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
łyżeczka nasionek sezamu
sól
biały pieprz
bazylia
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Oczyścić szparagi, odciąć zdrewniałą końcówkę. Pokroić na kawałki o długości 6 cm. Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Na tłuszczu smażyć szparagi cebulę. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Makaron wymieszać z pomidorami i duszonymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Wszystkie plasterki wędliny zwinąć w rulon, pokroić w talarki, ułożyć na sałatce. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, posypać sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz