Zupa kokosowa
Zupa kokosowa, nie jest słodka, o nie nie. Wręcz przeciwnie, dodatki typu papryczka chili nadają jej ostrości i smaku. Treści nadają warzywa i mięso z kurczaka. A kokos, ach ten kokos on robi nam tutaj robotę. Uzupełnia smak, jest aromatem i smakiem bezapelacyjnie.
Składniki:
200 g marchewki
200 g ziemniaków
500 ml mleka kokosowego
400 ml wywaru z jarzyn
1 cebula
imbir
trawa cytrynowa
3 papryczki chili
1 łyżka soku z cytryny,
1 połówka piersi z kurczaka
Składniki:
200 g marchewki
200 g ziemniaków
500 ml mleka kokosowego
400 ml wywaru z jarzyn
1 cebula
imbir
trawa cytrynowa
3 papryczki chili
1 łyżka soku z cytryny,
1 połówka piersi z kurczaka
Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Pokroić je w kostkę. Do garnka wlać bulion warzywny, wrzucić warzywa i przyprawy, chwilę razem gotować. Następnie dodać pokrojonego w dość mała kostkę kurczaka i wlać mleko kokosowe. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić.
mleczko kokosowe + chilli to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki. Jestem za! :)
OdpowiedzUsuń