Domowy budyń bananowy


Można kupić gotowy w proszku, można również zrobić samemu i wtedy jest dopiero satysfakcja... wiemy coś o tym ☺. Polecamy poeksperymentować z takimi prostymi przepisami, bo warto znać podstawy kulinarne. Dzisiaj polecamy pyszny budyń o smaku bananowym dla dużych i małych.



Składniki :

2 i ½ szklanki mleka 
4 żółtka
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 duży banan
sok z cytryny do skropienia banana


Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, przesiane mąki ziemniaczaną i pszenną oraz 1 szklankę mleka i zmiksować do połączenia składników.
Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzewać, gdy mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie będzie się gotowało), wlać do mleka zmiksowaną mieszankę żółtek, cukru, mąki i mleka. Gotować na małym ogniu mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przełożyć do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować do połączenia składników. Miskę z budyniem przykryć z wierzchu folią spożywczą (tak żeby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić do wystudzenia.
Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Do wystudzonego budyniu dodać rozdrobnionego banana i krótko zmiksować. Gotowy budyń przełożyć do miseczek. Przed podaniem można budyń udekorować startą gorzką czekoladą i owocami.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty