Cranberry Noel - ciasteczka z żurawiną


Ciasteczek Ci u nas dostatek, ale my zawsze czujemy niedostatek w naszej kuchni i szukamy nowych smaków, przepisów i połączeń. Jedno z nich prezentujemy Wam dzisiaj, jak dla nas połączenie harmonijne, słodkie, chrupiące i kruche, czyli jak najbardziej trafione. Bardzo lubimy takie ciasteczka, może i Wy się w nich zakochacie ☺


Składniki:

230 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki żurawiny
1/2 szklanki dowolnych orzechów

Żurawinę i orzechy posiekać. Masło utrzeć mikserem na puch, dodać cukier i mleko i stale miksować. Wsypać mąkę i zmiksować, by się składniki połączyły. Dodać orzechy i żurawinę i wymieszać dokładnie. Wyjąć ciasto na blat i zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej z nich uformować wałeczek. Każdy wałeczek osobno owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki na minimum godzinę. Następnie wyjąć, odwinąć z folii i ostrym nożem pokroić na około 1 centymetrowe plastry. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C około 15 minut.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty