Sznycle z indyka z pieczarkami w śmietanie
Danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa z indyka, które to dietetycy chwalą za wartości odżywcze. Mięso jest chude, bogate w związki mineralne i witaminy. Na kotleciki z mięsa indyka przychylnie patrzą również dermatolodzy, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze maja wpływ na jędrność skóry i kondycję włosów. Zatem biegnijcie do kuchni.....
Składniki:
500 g sznycli z indyka
250 g pieczarek
1 cebula
330 ml śmietanki 18%
olej do smażenia
mąka
sól
pieprz
przyprawa do drobiu
3 ząbki czosnku
Filet z indyka przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Odstawić do lodówki na ok godzinkę. Sznycle oprószyć mąką, obsmażyć razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę chwilę przysmażyć na odrobinie oleju. Dodać śmietanę, przyprawić, chwilę poddusić, a następnie zalać sznycle. Delikatnie wymieszać i dusić około 10 minut.
Apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapamiętuję, bo to idealne danie na wypadek nagłego spadku poziomu weny kuchennej!
;)
Polecamy się!!
Usuń