Jabłkowe śledzie
Śledzie nie muszą być zwykłe i nudne z cebulą. Mogą być wykwintne, kolorowe, aromatyczne i smaczne. Warto próbować nowych rozwiązań kulinarnych, nowych smaków, nowych przypraw, dodatków. A na te "super śledzie" najlepszy jest czas świąteczny, bo wtedy śledzie lubimy najbardziej.
Składniki:
kilka solonych płatów śledziowych
5 jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka pasty oliwkowej
1 łyżka syropu z granatów
majeranek
kolorowy pieprz
cukier
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i smażyć na oleju. Dodać sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę pasty oliwkowej i niewielką ilość syropu z granatów, majeranek i świeżo mielony kolorowy pieprz. Na koniec doprawić cukrem. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut na małym ogniu. Sos można zblendować.
Solone płaty śledziowe umyć i zalać wodą. Najlepiej zostawić je na noc. Osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki i układać w słoju lub salaterce – warstwa śledzi i wystudzony sos. Trzeba pamiętać, żeby stanowił on ostatnią warstwę. Wstawić do lodówki, w której w powinny spędzić przynajmniej dwa dni.
Komentarze
Prześlij komentarz