Zrazy ze schabu z kapustą


Jak się okazuje dobra polska kiszone kapusta i schab to niezwykle wdzięczny duet do gotowania. Dzisiaj akurat postanowiliśmy zawinąć kapustę w schab i zapiec to w towarzystwie cebuli. I jak wyszło - mamy nadzieję, że zdjęcia oddają chociaż w 30% smak potrawy, a wyszła niezwykle smaczna.


 Składniki na 4 porcje:


4 solidne kotlety ze schabu
ok. 100 g kiszonej kapusty
4 cebule
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3-4 łyżki oleju
sól
pieprz


Oczyszczone kotlety rozbić tłuczkiem by były jak największe, uważając by nie przedziurawić mięsa. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebule, przełożyć do garnka, lekko posolić. Zeszklić  na niewielkiej ilości oleju. Wyjąć 2/3 podsmażonej cebuli i do pozostałej dołożyć pokrojoną kapustę. Doprawić dość mocno solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek i pod przykryciem dusić razem kilkanaście minut, by kapusta zmiękła. Kapusta musi być pikantnie doprawiona, bo mięso jest delikatne w smaku i całość może być zbyt mdła. Podduszoną kapustę z cebulą podzielić na 4 części i wyłożyć je na mięso. Zawijać najpierw boki, później rolować. Spiąć mięso wykałaczkami i na pozostałym oleju w garnku po kapuście podsmażyć na rumiano z każdej strony. Gdy mięso jest już pięknie zezłocone dolać odrobinie wody, posypać pozostała cebulą i dusić (lub zapiekać pod przykryciem) przez 30-35 minut. 



















Komentarze

Popularne posty