Domowe canelloni ze szpinakiem
Canelloni to makaronowe rury nadziewane w zasadzie różnymi farszami. My dzisiaj postanowiliśmy makaron sami zagnieść i zobaczyć czy wyjdzie równie smaczny jak gotowy ze sklepu. Nasze przypuszczenia okazały się trafione i wyszło smacznie, a wręcz pysznie. Takie domowy makaron to jest to.
Składniki:
Makaron:
250 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy
woda
Farsz:
500 g szpinaku mrożonego
200 g sera białego
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
½ szkl jogurtu naturalnego
½ szkl wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
bazylia suszona
oregano
Szpinak rozmrozić i dusić na maśle, aż odparuje nadmiar wody, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy szpinak przestygnie skruszyć ser i wymieszać. Przygotować sos - przecier, jogurt oraz wodę wymieszać, dodać oliwę przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wlać do naczynia żaroodpornego. Mąkę wymieszać z oliwą i wodą i zagnieść gęste elastyczne ciasto. Wałkować cienko i kroić na prostokąty. Na każdym prostokącie ułożyć łyżkę szpinaku, zwinąć w rulonik i układać w sosie. Zapiekać około 30 minut, w temperaturze 180⁰C.
Komentarze
Prześlij komentarz