Kutia na ostatnią chwilę
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, rosyjskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki) kókkos – pestka, ziarno, chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo kut – kąt. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii orzechów i rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania. Zapragnęliśmy zrobić i spróbować kutii ale niestety dobrego ziarna pszenicy nie dostaliśmy a i jego przygotowanie byłoby zapewne trudne, dlatego mamy dla was kutię w nico innej wersji z pęczakiem. Uwierzcie naprawdę pyszna, a z reszta co tu wierzyć zróbcie sami jeszcze przed kolacja wigilijną dacie radę.
Składniki:
1 szklanka pęczaku
2,5 szklanki mleka
½ puszki masy makowej
garść rodzynek
garść orzechów
garść migdałów
Pęczak gotować w mleku aż wciągnie cały płyn. Przełożyć do miski dodać masę makową, posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz