Seromakowiec na herbatnikach
Pyszne świąteczne, Sylwestrowe lub niedzielne ciasto, doskonałe dla tych którym biszkopty nie wychodzą lub nie lubią gnieść kruchego ciasta. Jest ono po prostu na herbatnikach. Pracy wymaga niezbyt wiele za to daje efekt wow, i niejedna pani domu może zabłysnąć tym wypiekiem.
Składniki:
herbatniki
Masa makowa:
900 g masy makowej
1/2 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie czekoladowe
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
3/4 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, i na dno wyłożyć herbatniki.
Masę makową z puszki przełożyć do miski, wlać mleko, dodać jajka i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Lekko docisnąć, wyrównując przy tym wierzch.
Pozostałe jajka wbić do miski, dodać oba cukry i krótko. Dodać ser i całość krótko ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na mak, wyrównać wierzch.
Ciasto wstawić do piekarnika. Ustawić piekarnik na 190 stopni i piec przez 25 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 170 i piec przez 30 minut. Na koniec zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku na minimum 20 minut przed wyjęciem. Następnie wyjąć, zostawić do ostudzenia, dowolnie udekorować, a potem wstawić do lodówki, by schłodzić przed podaniem.
jakiej wielkości jest blaszka?
OdpowiedzUsuńBlaszka 38x26, pozdrawiamy
Usuńbardzo dziękuję
OdpowiedzUsuń