Vichyssoise - chłodnik porowy

Chłodnikiem porowym o obco brzmiącej nazwie Vichyssoise zainspirował nas tym razem Robert Makłowicz w swojej książce "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Otrzymaliśmy pachnący, kremowy chłodnik, idealnie komponujący się z grzankami (oczywiście własnej roboty). Bo musieliśmy coś dodać od siebie :).



Składniki:

2 pory
2 łyżka masła
3 średnie ziemniaki
500 ml bulionu
100 ml śmietanki kremówki
pieprz
sól
grzanki

Przeprowadzić obróbkę wstępną porów, pokroić je w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle dusić pora do zeszklenia, następnie dodać ziemniaki. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około pół godziny. Lekko ostudzona zupę zmiksować na gładki krem. Gdy wystygnie zupełnie wymieszać ze śmietanką i doprawić do smaku. Schłodzić. Podawać z grzankami. 

















Komentarze

Popularne posty