Placuszki z kalafiora wg Zbyszka
Jak już kiedyś wspominaliśmy kalafiora uwielbiamy. Zbyszek wie co dobre więc zrobił placuszki z tego warzywa. Smak ich jest naprawdę niezwykły i niecodzienny. Dodatek miodu powoduje przełamanie słoności i nadaje ciekawej, nowej nuty smakowej. Do tego kleks śmietany i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Składniki:
1 kalafior
1 puszka kukurydzy
1 szkl mąki
½ szkl skrobi ziemniaczanej
3 łyżki miodu
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
Przeprowadzić obróbkę wstępną kalafiora, podzielić na różyczki. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Włożyć do miski dodać sól i odstawić na 15 minut. Kalafiora lekko odcisnąć. Dodać kukurydzę z odrobiną zalewy, miód, mąkę i skrobie ziemniaczaną. Wymieszać bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz