Kalafior w cieście pomidorowym
Kalafior albo się lubi, albo nie. My lubimy, ale też chcemy zachęcić do niego tych antykalafiorowców. Bo w takim wydaniu, nie przypomina siebie - warzywa o bardzo charakterystycznym i wątpliwej urodzie zapachu. Polecamy takiego kalafiora.
Składniki:
1 mały kalafior
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku
1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka wbić do miski, wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzać w cieście, chwilkę poczekać aż nadmiar spłynie i smażyć na głębokim oleju. Smażyć kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na talerzu wyłożonym papierem. Podawać z ulubionym dipem.
Komentarze
Prześlij komentarz