Surówka z marchwi i ananasa
Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
500 g marchewki
4-5 plastrów ananasa z puszki
7 łyżek śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól
cukier
Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć marchewkę i ananasa. Dodać śmietanę, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Surówkę przyprawić do smaku solą i cukrem. Całość wymieszać i schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz