Udka w powidłach
Na sam widok zdjęć tych udek cieknie nam ślinka. Wy tak nie macie? A smaku i aromatu wprost nie da się opisać, polski język jest zbyt ubogi na soczystość i smakowitość tego dania. My jesteśmy nim oczarowani i na pewno często zagości na naszych stołach.
Składniki:
2 udka z kurczaka
4 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki łagodnego ketchupu
1 duża cebula
2 ząbki czosnki
łyżka oleju
sól
pieprz
Mięso oczyścić. Zdjąć skórkę (ci co lubią i mogą jeść mogą ją zostawić), natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego lub w rękaw do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz