Makaron razowy z brokułem
Uwielbiamy wszystko co zielone, chociaż mięskiem też nie pogardzimy. Dziś zielona, jarska wersja obiadu, z naszym ulubionym brokułem, razowym makaronem i prażonym słonecznikiem. Bardzo praktyczne danie gdy nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy zjeść zdrowo.
Składniki:
250 g makaronu razowego
1 brokuł
100 g sera żółtego
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przeprowadzić obróbkę wstępną brokuła, podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Garnek z odcedzonym makaronem ustawić na małym ogniu, dodać ugotowane różyczki brokułu, starty żółty ser, śmietanę, bazylię. Wymieszać i podgrzewać aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerze skropić sokiem z cytryny i posypać uprażonym słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz