Orzechowe ciasteczka z nutellą
Krem czekoladowy spoi dwa kruche ciasteczka i powstanie jedno super słodkie i super orzechowe ciasteczko, któremu nie oprze się żaden ciasteczkowy potwór. A czy Ty jesteś ciasteczkowym potworem?? Spróbuj im się oprzeć...
Składanki:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
2 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
całe orzechy
4 łyżki śmietany
nutella
Mąkę, cukier i zmielone orzechy wymieszać ze sobą. Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Wycinać foremka okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Jedno ciasteczko posmarować nutellą, zlepić z drugim. Wierz również posmarować nutellą i ozdobić orzechem.
kwaśna śmietana czy kremowka?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana, jeśli napisalibyśmy śmietanka wtedy by chodziło o kremówkę. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń