Kotlety ziemniaczane
Ziemniaczki to bardzo wdzięczy temat w kuchni. Smak znany, lubiany, a do tego gdy dodamy garść chrupiącego boczku i opanierujemy całość w bułce tartce to już dopełnia nam całość, bo i chrupie i pachnie no i oczywiście smakuje. Do zjedzenia prosto z patelni lub w towarzystwie surówki czy też jakiegoś sosu.
Składniki:
500 g ziemniaków
40 g mąki pszennej
200 g boczku wędzonego
½ pęczka natki pietruszki
1 jajo
100 g bułki tartej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Natkę pietruszki posiekać. Sporządzić ciasto ziemniaczane z dodatkiem boczku i natki pietruszki, doprawić. Formować owalne lub okrągłe kotlety o średnicy 6 cm i grubości 2 cm. Panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety podawać z sosami, mięsem lub surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz