Kurczak z octem balsamicznym
Kurczak w zupełnie innej odsłonie: smacznej, delikatnej, po prostu innej. Propozycja dla ludzi ciekawych odkrywania nowych smaków. My takimi jesteśmy, dlatego gorąco ten przepis polecamy.
1 kg kawałków kurczaka mogą być pałki
1 łyżka soli
0,5 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy
3 duże ząbki czosnku
kilka łyżek ciemnego sosu balsamicznego (gęsty, zredukowany ocet balsamiczny)
Kurczaka umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć, po czym posypać solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do miski i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć kawałki kurczaka, posypać je czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, całość przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 230°C przez godzinę. Po tym czasie zdjąć folię, smarować powierzchnię kurczaka sosem balsamicznym, zmniejszyć temperaturę do 200°C i już bez folii piec 15 minut (w tym czasie jeszcze raz smarować je octem balsamicznym). Podawać, gdy skórka będzie bardzo ciemna, zrumieniona i lekko chrupiąca.
Komentarze
Prześlij komentarz