Powidła z dyni
Słońce zamknięte w słoiczku, idealne do zimowych pierników jako wspomnienie słonecznego lata. Wśród przetworów to my dopiero raczkujemy ale nasze pierwsze powidła wyszły nam wyśmienite, jakby nie sorki to nie byłoby co włożyć do słoiczków.
Składniki:
1 kg dyni obranej ze skóry bez miękiszu i pestek
1/2 kg cukru
sok z 3 cytryn
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
kilka goździków
Dynię pokroić przełożyć do garnka i zalać szklanką zimnej wody. Dusić, aż się rozgotuje. Następnie przełożyć ją na patelnię i dodać pozostałe składniki. Smażyć całość na niewielkim ogniu, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz