Sofficini-pierożki z ciasta parzonego
Tak to już jest, że przychodzą do nas najpierw starsze siostry, a następnie młodsze zachęcone przez te starsze. I tutaj mieliśmy Jagnę, a teraz Mała Jagna nam miesza w garach. I dobrze, bo dziewczyna sprytna, zdolna i pojętna. A dzisiaj wyczarowała nam takie cudne pierożki z ciasta parzonego, przepis godny polecenia i w te pędy to robimy. A gratulację do Małej Jagny prosimy kierować.
Składniki:
2 szkl. mleka
2 szkl. mąki
2 łyżki masła
2 jajka
bułka tarta
olej
sól
pieprz
250 g pieczarek
150 g twardego sera żółtego
Mleko i masło zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mąkę i sól do smaku. Energicznie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju i przyprawić. Ser zetrzeć na tarce.
Schłodzone ciasto ugniatać aż będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać kółka, nakładać na nie pieczarki i ser i formować pierożki. Pierożki panierować w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dipem.
Komentarze
Prześlij komentarz