Zupa brokułowa z ziołowym pieczywem
Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna także w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.
Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
Więc do dzieła….
Zupa
1 kg brokuła
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1,5 bulionu
¼ selera
sól
biały pieprz
Pieczywo
225 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki drobno pokrojonego świeżego oregano
180 ml mleka
świeży szczypiorek do ozdoby
kmin
papryka chili
sól
Podzielić brokuł na różyczki, łodygę pokroić w drobną kostkę. Na średnim ogniu w dużym garnku podgrzać oliwę, włożyć przeciśnięty czosnek i smażyć 2-3 minuty. Włożyć brokuł, ziemniaki, selera i zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Ewentualnie doprawić. Zdjąć z ognia, zmiksować, rozlać do talerzy udekorować szczypiorkiem.
Wsypać mąkę, sól i kmin do miski. Dłońmi wymieszać masło z mąką, aż powstaną drobne grudki. Wlać mleko i zmiksować. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiać na gładkie ciasto. Rozwałkować na płat o grubości ok. 2cm i wykrawać szklanką krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko mlekiem i posypać delikatnie chili. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Podawać z zupą.
Samo zdrowie taki brokuł :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ma ta zupka :)
;))
OdpowiedzUsuń