Prosta sałatka z koprem włoskim
W kuchni przydatne są niemal wszystkie części kopru włoskiego, nie tylko bulwa. Gałązki można wykorzystać do dekoracji dań, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubicie. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach. Wielbicieli korzennych smaków zachęcamy więc do delektowania się fenkułem na surowo.
2 pomidory
½ długiego ogórka
1 mała bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oliwy
½ łyżki białego octu winnego
½ łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Ogórka obrać i pokroić również w cienkie plasterki i ułożyć obok pomidorów. Bulwę kopru pokroić w cienkie półplasterki i ułożyć w środku. Posypać sola i pieprzem. Wymieszać olej, ocet winny i sok z cytryny i polać sosem warzywa. Udekorować zielonymi listkami kopru.
Komentarze
Prześlij komentarz