Kwasik
Zupa jakich mało, tradycyjna, lokalna zwana inaczej białym kapuśniakiem. Treści w niej mało, ale ten smak w połączeniu z psiochą (lemieszką) pamięta się dłuuugo. Wielu z naszych czytelników nawet nie wie, że ta zupa była często daniem postnym dla naszych pradziadów, gotowanym w wielkim tygodniu, w wigilie rano lub po prostu na przednówku, gdzie racje żywieniowe były raczej ubogie. My ten smak odtworzyliśmy i bardzo nam przypadł do gustu.
Składniki:
100 g kapusty kiszonej
sok z 1 kilograma kapusty kiszonej
4 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
Kapustę ugotować do miękkości w 2 litach wody z dodatkiem ziela i liści, wlać sok pogotować chwilkę, przyprawić sola i pieprzem. Śmietanę rozmącić z mąką, połączyć z zupą hartując ją. Podawać z psiochą (lemieszką).
Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapytałam mamę o tę zupę i okazało się ze babcia ją gotowała, ale zagineła w naszym domu bo mama jej nie lubiła .
Zapraszamy ale koniecznie z lemieszką ;)
Usuńtaką zupę prezentowałam 3 maja 2015 r. na Majówce z Karpiem w Krasnymstawie
OdpowiedzUsuńCzyli potrawa nie tylko nam znana
UsuńGotuję podobną dodaję garść ugotowanych grzybków. Rodzinka się objada.
OdpowiedzUsuńPychota
Ciekawy pomysł z grzybami :)
Usuń