Karkówka z rusztu z czosnkowym puree
Sezon grillowy tuż, tuż, my ośmielamy się Wam zaprezentować coś co nieodłącznie wiążę się z sezonem ogórkowo-wakacyjnym, ale doskonale sprawdza się sporządzone również na grillu elektrycznym (bo zwykłego nie mamy), a mianowicie karkówka z grilla. Mało kto nie lubi, więc my szybciutko podajemy Wam przepis na karkówę na pysznym czosnkowym pieczywie.
4
kotlety z karkówki
2
łyżki oliwy
1
łyżka ziół prowansalskich
sok
z 1 cytryny
sól
pieprz
Puree:
2
główki czosnku
1
łyżka oliwy
sok
z ½ cytryny
sól
4
kromki pszennego pieczywa
Kotlety lekko
rozbić i zamarynować w oliwie, soku z cytryny, ziołach, soli i pieprzu przez
godzinę w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjąć karkówkę z marynaty i piec na
ruszcie z obu stron aż zmięknie i się zrumieni.
Na ruszcie kłaść
ząbki czosnku i piec, aż czosnek nabierze konsystencji pasty dającej się
wyciskać z ząbków (można sobie pomóc praską do czosnku). Wycisnąć całość do
miski, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny dosolić smaku.
Podpiec grzanki na ruszcie, każdą
smarować czosnkowym puree, na to położyć grillowaną karkówkę.
Aż ślinka cieknie.Czas zacząć sezon grillowy:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nam już pachnie grillowane mięsko i nie tylko!!
Usuń