Mazurek kokosowy
Wielkanocne wyzwanie. Po pierwsze babka, po drugie mazurek, dzisiaj kokosowy. Na kruchym cieście, doskonały na świąteczny stół, ale również sprawdzi się na niedzielny deser lub okolicznościowe przyjęcie.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
2-3 żółtka
¼ margaryny
¼ smalcu
1/3 szkl cukru
ew. otarta skórka z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kruche posiekać, zagnieść i schłodzić w lodówce. Rozwałkować placek, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec (jest to baza pod mazurek).
Masa:
200 g wiórek kokosowych
duża śmietana 18%
białka pozostałe z kruchego ciasta ew. z masy bakaliowej
¾ szkl cukru
sok i skórka z cytryny
Białka ubić na sztywno. Do śmietany dodać cukier, wiórki, sok i skórkę z cytryny następnie wszystko wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy i podpieczony spód. Całość piec ok 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz