Ostra zupa z dyni z goframi dyniowymi
Zupa w konwencji jesiennej ale w zasadzie można ją robić przez cały rok. Rozgrzewająca, lekko pikantna i lekko słodkawa. Smaki uzupełniają się idealnie. Do tego jako dodatek dyniowe gofry. Które mogą być również samodzielną przekąską. Polecamy.
Zupa:
1/4 dyni
3 marchewki
1/2 selera
cebula
2-3 ząbki czosnku
bulion
1 łyżeczka curry
2 cm imbiru
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
mleczko kokosowe
Gofry:
puree z 1/4 dyni
3 łyżki mąki z pestek dyni
1 łyżka mielonego siemienia
2 łyżki sezamu
2 jaja
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Obrać warzywa i pokroić w dowolną kostkę. Podsmażyć na oliwie z przyprawami. Po 5 minutach wlać wodę na 2 cm ponad warzywa, gotować do miękkości. Zmiksować na krem, regulując konsystencję mleczkiem kokosowym.
Gofry: Dynię obrać i ugotować na parze albo w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zblendować. W młynku zmielić pestki dyni i siemię. Dodać do przestudzonego puree z dyni. Dodać resztę składników. Piec niewielkie okrągłe gofry. Podawać z zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz