Beziki kawowe

My beziki uwielbiamy, zarówno jeść jak i robić, a o smaku kawy to już w ogóle bajka i obłędny smak. Wyszły nam bardzo delikatne stąd też brak na nich czubków, bo zanim doczekały się zdjęcia to były w pudełku i czubeczki się ukruszyły. 

Składniki:

4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
2 łyżki gorącej wody
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystygnięcia. Białka ubijać i partiami dodawać cukier, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wystudzoną kawę. Miksować do czasu aż wszystko się połączy i barwa będzie jednolita. Masę przełożyć do worka cukierniczego z tyką np. 4B i wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 100℃ i po chwili zmniejszyć temperaturę do 80℃. Suszyć około dwie godziny. Po wyłączeniu piekarnika bezy pozostawić w nim do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym miejscu szczelnie zamknięte. 








Komentarze

Popularne posty